Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Daňová reforma - komu vlastně prospívá?

Že je reforma veřejných financí nutná, na tom se shodnou asi všechny politické strany. O tom jak má ale výsledná reforma vypadat panuje velmi rozdílná představa.  

Předpokládal jsem, že reforma z dílny ODS bude principielně rušit spoustu výjimek a úlev, což ostatně občanští demokraté slibovali již dlouho předtím. Očekával jsem, že sníží daně, podpoří střední třídu a nezapomenou na drobné a střední podnikatele.
 
Bohužel, namísto toho vládní reforma extrémně zvýhodnila absolutně nejlépe vydělávající skupinu obyvatel s příjmy nad 1 milion korun ročně. Jakoby se zapomenulo, že pravicovost automaticky neznamená zrušení principu solidarity. Stávající úpravy však tento princip zdá se neuznávají. Proberme je tedy postupně.
 
Byla zavedena rovná daň 15% ze superhrubé mzdy. To je jistě razantní krok, který může vyvolat zvláště u nejvyšší příjmové skupiny potlesk. Zdá se i spravedlivá. Ano, na první pohled není vlastně člověk proti, i když já osobně bych preferoval spíše mírnou progresi 15% a 20% ( pro příjmy nad 100 tisíc Kč měsíčně). Příjmová kategorie nad 100 tisíc měsíčně totiž příliš neřeší, zda je na výplatní pásce o 6 tisíc méně nebo více. Varianta mírné progrese by i umožnila přidat seniorům s nejnižšími důchody měsíčně přibližně 500 Kč. Pět set je pro tvůrce daňových změn zanedbatelná částka, pro naše seniory však představuje velkou sumu.
 
Přesto bych se s touto „rovnou“ daní smířil, pokud by byla skutečně rovná. Jenže v tomto nově nastaveném systému jsou ti nejbohatší tak trochu rovnější. Zatímco daň je rovná a tudíž  proporcionální a tváří se spravedlivě, tak základ daně se mění u příjmové skupiny nad 1 milion korun způsobem, který ale spravedlivý přístup mění naruby… Tím důvodem je strop pro odvody sociálního a zdravotního pojištění. To znamená, že nad tento limit není žádná super hrubá mzda, ale čistá 15% daň ze mzdy. Tím dochází k úspoře pro nejvyšší příjmové kategorie v řádu desítek tisíc korun měsíčně.
 
S tím už souhlasit nemohu, protože princip solidarity nebyl pouze mírně upraven, nýbrž byl významně potlačen. Je- li dnes rovná daň 15% ze superhrubé mzdy, což je něco okolo 20% z původní hrubé mzdy, pak pro nejvyšší příjmovou skupinu bude  průměrný  čistý měsíční příjem v průběhu roku výrazně stoupat. Při dvoumilionovém příjmu bude pak čistý příjem z toho druhého milionu cca 850 000 Kč. Takže místo mírné progrese je tu naopak výrazná degrese. Ukazuje se, že ta často skloňovaná rovnost je jen naoko a termín superhrubá mzda jen dobře posloužil k matení veřejnosti.
 
Ti, kteří patří do příjmové kategorie 30-80 tisíc korun měsíčně už nejásají. Pro ně už tato nová zdaňovací čísla nejsou tak příznivá. Jejich úspory se budou pohybovat pouze v řádu jednotek tisíců.
 
Další otazník se vznáší nad novým prodloužením termínu leasingu na 5 let. Koho se toto rozhodnutí dotkne? Malých a středních firem, kde není výjimkou že se najezdí s auty 40 tisíc km ročně. Při této praxi je auto v 5 roce provozně drahé. Velké firmy si mohou dovolit koupit auta normální jednorázovou platbou či používají operativní leasing, malé však ne. Bylo-li cílem zvýšit základ daně a tím i výběr daní, pak toto řešení považuji za naprosto nesystémové. O podpoře drobného a středního podnikán se pochopitelně mluvit nedá.
 
Takže bohužel jako obvykle střední a vyšší střední třída ponese reformu financí bez většího užitku. Jedno procento těch nejvíce vydělávajících si může přemýšlet jak s těmi ušetřenými penězi naloží. A ti nejchudší zase přemýšlí, zda vyjdou. Ti ostatní si možná jen odevzdaně povzdechnou. Nicméně ve světle situace dnešních seniorů, mně osobně přijde potlačení principu solidarity mírně řečeno nefér.

Autor: Kamil Jankovský | středa 25.6.2008 11:58 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Kamil Jankovský

Komu vadí, že pro samé stromy nevidíme les?

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Evropská unie se stará o to, jak mají být ustájené krávy, jestli netýráme slepice tím, že jich dáváme do jednoho výběhu moc, i o to, jestli mají dělníci v textilce dost kultivované prostředí v odpočívárně. O co se už bohužel nestará, je, jestli firmy, které mají takto přísná pravidla, mají vůbec šanci konkurovat levnému dovozu ze zemí, v nichž si nelámou hlavu ani zdravím zaměstnanců, ani podmínkami, v nichž žijí zvířata, natož životním prostředím.

21.4.2010 v 22:06 | Karma: 19,89 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

České dráhy: Malé ohlédnutí za hospodařením a jinými eskapádami

České dráhy se chlubí, že loni hospodařily „jen“ se zhruba miliardovou ztrátou. Už ale nedodávají, že vylepšit jejich hospodářský výsledek pomáhají dotace od státu a krajů, které už dosáhly výše cca 12 miliard – aby nedošlo k mýlce, to jsou peníze, které nám všem vytáhl z kapes stát na daních.

24.3.2010 v 21:32 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Šetřeme tam, kde to (většinu) nebolí.

Aneb recept na předražené veřejné zakázky. O kolik peněz každým rokem přicházíme na předražených veřejných zakázkách, se zřejmě nikdy nepodaří spočítat. Někteří se o to snažili, například odhady Transparency International, které sami označovali jako střízlivé, hovořily o 32 miliardách (sic!) ročně.

9.2.2010 v 8:20 | Karma: 14,75 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Plošná padesátka, cyklopiktokoridory a jiné absurdity

Aneb pohádka o tom, jak vize, která ignoruje realitu, může více uškodit, než prospět. „...a jednoho krásného dne se probudíme do klidného, tichého města,“ řekli si pražští radní. A všechny své činy napříště směřovali jen k tomuto jedinému cíli.

4.2.2010 v 8:45 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Než napadne další sníh

Už dva týdny si marně lámu hlavu, jak to vlastně má fungovat. Když napadlo, nechápal jsem, proč jsou někde početné brigády odklízečů (napočítal jsem až třináct brigádníků na 15 metrech chodníku) a jinde jsou chodníky udržovány v neprůchodném stavu. Pak začalo tát, rampouchy se změnily v ledové projektily a mně to došlo. Magistrát se prostě jen zachoval jako dobrý a předvídavý hospodář. Chodníkům s půlmetrovou vrstvou sněhu se většina chodců vyhne. Tudíž jim ani nehrozí zranění padajícím kusem ledu nebo sněhu. Kromě toho - každý sníh jednou sleze, každý led jednou roztaje. A chodníků je v Praze spousta, uklidit je stojí víc, než zaplatit pár odškodnění. Tak proč plýtvat? Ale teď vážně.

26.1.2010 v 21:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
Člen strany Věci Veřejné, ředitel společnosti PHAR SERVICE. Systematicky se věnuje zdravotnictví,ekonomice a metropolitní politice.Vystudoval stavební fakultu ČVUT . V minulosti pracoval v odborných komisích pro oblast zdravotnictví a ekonomiky v rámci strany SNK ED a těmto tématum se věnuje i ve straně Věci Veřejné.

Seznam rubrik