Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetřeme tam, kde to (většinu) nebolí.

Aneb recept na předražené veřejné zakázky. O kolik peněz každým rokem přicházíme na předražených veřejných zakázkách, se zřejmě nikdy nepodaří spočítat. Někteří se o to snažili, například odhady Transparency International, které sami označovali jako střízlivé, hovořily o 32 miliardách (sic!) ročně.

K podobnému závěru došla loni v září i vládní skupina NERV, která ve své zprávě mimo jiné uvádí, že v Česku je výstavba infrastruktury o 62 procent dražší než výstavba obytných domů. "U obytných staveb je obvyklé, že investorem bývá soukromý sektor, který pracuje pod tlakem intenzivního konkurenčního prostředí. Naopak u inženýrských, infrastrukturních staveb bývá typickým zadavatelem veřejný sektor," uvádí zpráva.

Ale k tomu receptu. Je až podezřele jednoduchý. A přestože vím, že v politice není jednoduché nic, natož změnit zavedený systém, který je pro mnoho politiků výhodný, podělím se o něj.

Inspiraci, ostatně jako vždy, když jde o peníze, jsem hledal v soukromém sektoru. Jak to dělají ve velkých firmách, kde o výběru dodavatelů rozhodují zaměstnanci, kteří by teoreticky také měli mít zájem občas si „přilepšit“? Jednoduše. Velká soukromá společnost, která hodně nakupuje, nechá rozhodovat o zadávání zakázek a nákupech jen omezený počet k tomu určených zaměstnanců. Ty dobře zaplatí a na oplátku si pohlídá, aby nepřikrádali. Jistě, nikdy neuhlídá všechno. Ale jde o objem a ten je právě u veřejných zakázek šokující.

Takže: Panel pro veřejné zakázky bude mít, dejme tomu, sto členů. Z nich se 24 hodin před výběrem vylosuje několikačlenná komise. Model losování bude nastaven tak, aby v komisi zasedali odborníci (tj. např. ze třiceti odborníků v oboru stavebnictví budou vylosováni dva, atd.), ale aby nebylo možné dopředu odhadnout, který z nich to bude (tj. žádná omezení ve smyslu „aby se všichni vystřídali,“ apod.).

Vycházím z předpokladu, že za 24 hodin nebude úplně snadné komisi zkorumpovat. Věřím také, že se v této zemi najde sto přiměřeně čestných lidí, kteří dokážou odolat pokušení a neskončí s domluvou typu „ať ten, kdo chce zakázku získat, přinese úplatek libovolnému členu panelu, my už si to mezi sebou předáme/rozdělíme“. Ostatně ve stočlenné skupině již fungují samočinné regulační mechanismy, např. závist.

A propos, závist. Jedním z klíčových faktorů, které by měly korupci zabránit, je samozřejmě odměna, která za členství v panelu bude rozdělována. Všem členům stejně, bez ohledu na to, v kolika komisích by skutečně zasedli. Měla by být dostatečně zajímavá. Navrhuji např. určitou část z peněz, které se dnes „ztrácejí“. Třeba z oněch podhodnocených 32 miliard ročně. Co kdyby si členové panelu rozdělili pouhé jedno procento z této čátky? 3 200 000 Kč ročního platu pro každého člena komise by snad mohlo být dost, aby odolali pokušení přilepšit si. A veřejné finance by přesto 99% ušetřily.

Členové panelu by pochopitelně podléhali přísné veřejné kontrole. Pravidelně by předkládali majetková přiznání, absolvovali prověrky, atd. A i když to není v naší zemi zvykem, navrhoval bych do tohoto panelu vybrat pouze lidi, kteří budou souhlasit s tím, že když si jejich synové, manželky či tetičky začnou žít výrazně nad poměry, bude to dostatečný důvod k vyloučení z panelu a postihu. Členové panelu by byli postižitelní i zpětně, abychom se vyhnuli chytračení, které předvedl např. bývalý premiér Gross.

Častou námitkou v soukromých firmách bývá, že „nákupčí“ nejsou schopni erudovaně posoudit kvalitu dodavatele, neboť nerozumí předmětu zakázky. I zde však existuje osvědčené řešení.

Zadání zakázky zpracují odborníci tak, aby byla jasná a přiměřená kritéria pro výběr. Dovolím si zdůraznit slovo „přiměřená“. U veřejných zakázek jsme totiž často svědky tak absurdně nastavených omezujících podmínek, že je dopředu jasné, která firma může vyhrát. V zákoně o veřejných zakázkách by toto mělo být výslovně zakázáno. Jistě jsou velké a náročné zakázky, o něž se může ucházet jen pár firem. Když si ale obec chce nechat postavit obyčejné garáže pro rezidenty, není přeci důvod, aby firma, která se o zakázku uchází, musela mít bezpečnostní prověrku, certifikát ISO, nebo disponovala vlastní technikou pro stavbu výškových budov. Kritériem budiž účelnost, kvalita (reference) a cena. Tvůrci zadání mohou mít v komisi poradní hlas, ale nikoli možnost účastnit se výběru dodavatele.

I kdyby toto řešení uspořilo jen polovinu ze zbytečně utrácených peněz, považoval bych to za přínos.

 

Autor: Kamil Jankovský | úterý 9.2.2010 8:20 | karma článku: 14,75 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Kamil Jankovský

Komu vadí, že pro samé stromy nevidíme les?

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Evropská unie se stará o to, jak mají být ustájené krávy, jestli netýráme slepice tím, že jich dáváme do jednoho výběhu moc, i o to, jestli mají dělníci v textilce dost kultivované prostředí v odpočívárně. O co se už bohužel nestará, je, jestli firmy, které mají takto přísná pravidla, mají vůbec šanci konkurovat levnému dovozu ze zemí, v nichž si nelámou hlavu ani zdravím zaměstnanců, ani podmínkami, v nichž žijí zvířata, natož životním prostředím.

21.4.2010 v 22:06 | Karma: 19,89 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

České dráhy: Malé ohlédnutí za hospodařením a jinými eskapádami

České dráhy se chlubí, že loni hospodařily „jen“ se zhruba miliardovou ztrátou. Už ale nedodávají, že vylepšit jejich hospodářský výsledek pomáhají dotace od státu a krajů, které už dosáhly výše cca 12 miliard – aby nedošlo k mýlce, to jsou peníze, které nám všem vytáhl z kapes stát na daních.

24.3.2010 v 21:32 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Plošná padesátka, cyklopiktokoridory a jiné absurdity

Aneb pohádka o tom, jak vize, která ignoruje realitu, může více uškodit, než prospět. „...a jednoho krásného dne se probudíme do klidného, tichého města,“ řekli si pražští radní. A všechny své činy napříště směřovali jen k tomuto jedinému cíli.

4.2.2010 v 8:45 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Než napadne další sníh

Už dva týdny si marně lámu hlavu, jak to vlastně má fungovat. Když napadlo, nechápal jsem, proč jsou někde početné brigády odklízečů (napočítal jsem až třináct brigádníků na 15 metrech chodníku) a jinde jsou chodníky udržovány v neprůchodném stavu. Pak začalo tát, rampouchy se změnily v ledové projektily a mně to došlo. Magistrát se prostě jen zachoval jako dobrý a předvídavý hospodář. Chodníkům s půlmetrovou vrstvou sněhu se většina chodců vyhne. Tudíž jim ani nehrozí zranění padajícím kusem ledu nebo sněhu. Kromě toho - každý sníh jednou sleze, každý led jednou roztaje. A chodníků je v Praze spousta, uklidit je stojí víc, než zaplatit pár odškodnění. Tak proč plýtvat? Ale teď vážně.

26.1.2010 v 21:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Co jen mi ta Opencard připomíná?

Aha, už si vzpomínám. Bajku od Šimka a Grossmana, kterou napsali v osmašedesátém. „Smrdí to tady. A my se odsud nehneme, dokud ten zápach nevyženeme." Tak promlouval tchoř v oné bajce, když se byl usadil u zajíce. Chudák zajíc potřeboval po zimě uklidit pelech, zdálo se mu, že tam páchnou bobky. A dnes praví primátor Bém a jeho náměstek Blažek k veřejnosti: „Necháme vyšetřit, kdo může za nezdar Opencard. A pak budou padat hlavy."

14.1.2010 v 8:30 | Karma: 15,36 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
Člen strany Věci Veřejné, ředitel společnosti PHAR SERVICE. Systematicky se věnuje zdravotnictví,ekonomice a metropolitní politice.Vystudoval stavební fakultu ČVUT . V minulosti pracoval v odborných komisích pro oblast zdravotnictví a ekonomiky v rámci strany SNK ED a těmto tématum se věnuje i ve straně Věci Veřejné.

Seznam rubrik