Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jen mi ta Opencard připomíná?

Aha, už si vzpomínám. Bajku od Šimka a Grossmana, kterou napsali v osmašedesátém. „Smrdí to tady. A my se odsud nehneme, dokud ten zápach nevyženeme." Tak promlouval tchoř v oné bajce, když se byl usadil u zajíce. Chudák zajíc potřeboval po zimě uklidit pelech, zdálo se mu, že tam páchnou bobky. A dnes praví primátor Bém a jeho náměstek Blažek k veřejnosti: „Necháme vyšetřit, kdo může za nezdar Opencard. A pak budou padat hlavy."

Na to si tedy rád počkám, říkal jsem si jednoho večera před Vánoci, pár hodin před tím, než „prosákla" na veřejnost reakce auditorské firmy Nexia AP na připomínky Odboru informatiky pražského magistrátu. Teď už je mi ale jasné, že je to zase jen bouda. Že možná nějaká ta hlava padne - no... spíš se přesune z jednoho lukrativního místa na jiné - ale rozhodně to nebude hlava skutečných viníků.

Z auditu vyplývá, že celý projekt Opencard je především jeden velký... nepořádek, řekněme. Nikdo ho neřídí, nikdo nekoordinuje, nikdo vlastně nenese odpovědnost. Že byly smlouvy nevýhodné? Za to může předchozí vedení odboru informatiky. Proč uzavírali další, stejně nevýhodné, i v době, kdy se o nevýhodnosti vědělo? No, když už byly uzavřené ty staré nevýhodné smlouvy, tak jen pokračovali... Že je Opencard po proinvestování 880 milionů jen tramvajenkou a průkazkou do knihovny? Celé je to vlastně složité, hlavně kvůli těm technologiím, víte... Že byl finanční přínos projektu nesmyslně nadhodnocen, přestože existovala studie, která to dokazovala? Ale, jděte, jak jsme to mohli dopředu vědět. A vůbec, vy to vlastně celé hodnotíte úplně špatně.

Tak reaguje magistrát na zcela konkrétní a věcná obvinění z nedodržování zákonů a špatného hospodaření.

Trochu si teď, s dovolením, zavěštím. Primátor a jeho nejbližší jsou z obliga. V auditu se píše, že odbor informatiky záměrně neinformoval, nebo informoval nepravdivě, vedení o skutečném stavu projektu. To kvůli této větě jsme čekali na zveřejnění auditu tolik dní?

Firma Haguess (nemůžu si pomoci, ale z anglického významu názvu poradenské firmy „Ha! Hádej!", mi naskakuje husí kůže - vážně to není výsměch?) trochu ubere a místo 200,- Kč za jednu kartu ve velké emisi si naúčtuje „jen" obvyklých 95,- Kč. Tím se podle aktérů zřejmě vlk nažere dost a snad si přestane brousit zuby na snížení všech ostatních cen na přiměřenou úroveň.

No a nový náměstek pro korupci, pardon, proti korupci už nějak dohlédne na to, aby se podobný případ neopakoval. Aspoň do konce ledna.

Někdy v tomto roce, tipnul bych si, že pár dní před nějakou mediálně zajímavou událostí, třeba před volbami, bez povšimnutí padne jedna dvě hlavy, na které bude svalena odpovědnost za celou špinavost jménem Opencard.

A tři miliardy, které jsou na projekt vyčleněny, se částečně utopí v poradenských a jiných spřátelených firmách, částečně se vrátí ve vší tichosti do kapes magistrátních politiků, jak je ostatně u nás již léta dobrým zvykem.

Taky jste si na ten zápach už zvykli?

Autor: Kamil Jankovský | čtvrtek 14.1.2010 8:30 | karma článku: 15,36 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Kamil Jankovský

Komu vadí, že pro samé stromy nevidíme les?

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Evropská unie se stará o to, jak mají být ustájené krávy, jestli netýráme slepice tím, že jich dáváme do jednoho výběhu moc, i o to, jestli mají dělníci v textilce dost kultivované prostředí v odpočívárně. O co se už bohužel nestará, je, jestli firmy, které mají takto přísná pravidla, mají vůbec šanci konkurovat levnému dovozu ze zemí, v nichž si nelámou hlavu ani zdravím zaměstnanců, ani podmínkami, v nichž žijí zvířata, natož životním prostředím.

21.4.2010 v 22:06 | Karma: 19,89 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

České dráhy: Malé ohlédnutí za hospodařením a jinými eskapádami

České dráhy se chlubí, že loni hospodařily „jen“ se zhruba miliardovou ztrátou. Už ale nedodávají, že vylepšit jejich hospodářský výsledek pomáhají dotace od státu a krajů, které už dosáhly výše cca 12 miliard – aby nedošlo k mýlce, to jsou peníze, které nám všem vytáhl z kapes stát na daních.

24.3.2010 v 21:32 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Šetřeme tam, kde to (většinu) nebolí.

Aneb recept na předražené veřejné zakázky. O kolik peněz každým rokem přicházíme na předražených veřejných zakázkách, se zřejmě nikdy nepodaří spočítat. Někteří se o to snažili, například odhady Transparency International, které sami označovali jako střízlivé, hovořily o 32 miliardách (sic!) ročně.

9.2.2010 v 8:20 | Karma: 14,75 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Plošná padesátka, cyklopiktokoridory a jiné absurdity

Aneb pohádka o tom, jak vize, která ignoruje realitu, může více uškodit, než prospět. „...a jednoho krásného dne se probudíme do klidného, tichého města,“ řekli si pražští radní. A všechny své činy napříště směřovali jen k tomuto jedinému cíli.

4.2.2010 v 8:45 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Než napadne další sníh

Už dva týdny si marně lámu hlavu, jak to vlastně má fungovat. Když napadlo, nechápal jsem, proč jsou někde početné brigády odklízečů (napočítal jsem až třináct brigádníků na 15 metrech chodníku) a jinde jsou chodníky udržovány v neprůchodném stavu. Pak začalo tát, rampouchy se změnily v ledové projektily a mně to došlo. Magistrát se prostě jen zachoval jako dobrý a předvídavý hospodář. Chodníkům s půlmetrovou vrstvou sněhu se většina chodců vyhne. Tudíž jim ani nehrozí zranění padajícím kusem ledu nebo sněhu. Kromě toho - každý sníh jednou sleze, každý led jednou roztaje. A chodníků je v Praze spousta, uklidit je stojí víc, než zaplatit pár odškodnění. Tak proč plýtvat? Ale teď vážně.

26.1.2010 v 21:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
Člen strany Věci Veřejné, ředitel společnosti PHAR SERVICE. Systematicky se věnuje zdravotnictví,ekonomice a metropolitní politice.Vystudoval stavební fakultu ČVUT . V minulosti pracoval v odborných komisích pro oblast zdravotnictví a ekonomiky v rámci strany SNK ED a těmto tématum se věnuje i ve straně Věci Veřejné.

Seznam rubrik