Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další útok na pražské řidiče?

Zbytečné tahání peněz z kapes řidičů, kteří do centra Prahy jezdit musí, nebo promyšlený, prospěšný a chvályhodný záměr? Ano, mýtné, tolik diskutované, zpochybňované, zatracované, odkládané a znovu vytahované na denní světlo, je opět na pořadu dne

. Program realizace strategické koncepce Útvaru rozvoje hl. m. Prahy je k nahlédnutí zde: http://doprava.praha-mesto.cz/(bg5kwa553deneq55rb0coy45)/default.aspx?tbText=m%C3%BDtn%C3%A9&path=search&ns=True

 

A mně v té souvislosti tane na mysli obdobný projekt, totiž zavedení parkovacích zón v Praze 1, 2, 3 a 7. I tady byla prvotní myšlenka bohulibá: více parkovacích míst pro rezidenty a příspěvek do městské pokladny. Jen ta realizace se nějak vymkla. Na pár „drobností“ se přitom totiž zapomnělo.

 

Na firmy, živnostníky a podnikatele, jejichž zákazníci k nim už nejezdí, protože nemají kde zaparkovat, například. Parkovacích míst „na hodinách“ je totiž žalostně málo. Zajet si na Vinohrady na oběd? Zavézt televizi do opravny v Holešovicích? Přivézt účetní na Žižkov deset šanonů s doklady? Absurdní!

 

Na to, že i rezidenti občas potřebují, aby k nim někdo zajel, také nikdo nepomyslel. Nechat velký předvánoční úklid na agentuře? Hledejte s lupou, milí rezidenti, protože mnoho úklidových firem na svých stránkách přímo uvádí, že na Prahu 1, 2, 3 nebo 7 nepřijedou a když, tak jen za nemalý příplatek. Nechat si něco opravit, dovézt nebo jen tak pozvat na návštěvu rodinu s malými dětmi nebo špatně chodící babičkou? Máte na to patnáct minut (jde-li o zásobování). Jinak věnujte pár hodin cestě na úřad pro dočasnou povolenku k parkování a pár stovek si připlaťte.

 

A teď k tomu má přibýt mýtné. Firmy a podniky v centru Prahy, k nimž zatím ještě někdo jezdí, můžou čekat další odliv klientů. A co nedokončené objízdné trasy? Kudy pojedou řidiči, kteří do centra vůbec nechtějí, ale nemají jinou možnost? A dál: Podle studie pražského magistrátu zpoplatněným územím projede 290 tisíc aut denně, po zavedení studie odhadují pokles o 23 %, tj. na 223 tisíc denně. Skutečně se tím centru uleví?

 

A teď to nejzajímavější – finanční stránka věci. Poplatek za vjezd do centra má činit 120 Kč denně, v době od 7 do 19 hod. Rezidenti si za cestu domů připlatí každý den 30 Kč, nebo asi 7,5 tisíce korun ročně. Jezdíte-li do centra často, můžete si předplatit necelých 27 tisíc (sic!) ročně, ctění zásobovači, taxikáři a ostatní.

 

3 miliardy má přitom Praha investovat do zavedení systému výběru mýtného, roční provoz má stát kolem 400 milionů! Marně si lámu hlavu, co může na vybírání mýtného stát tolik peněz. Počítejme: 81,4 milionů aut ročně projede (po zavedení mýtného) centrem. Výběr mýtného od jednoho řidiče má tedy stát přes čtyřicet korun. Že by naši radní plánovali, že každému platícímu řidiči pošlou děkovný dopis s květinou?

 

Nemohu si pomoci, ale celý ten nápad mi zavání obrovskou nezodpovědností vůči Pražanům, kteří se tu snaží podnikat. A také vůči Pražanům, kteří chtějí jejich služeb využívat. No a v neposlední řadě vůči Pražanům, kteří nechtějí, aby jim radní tahali peníze z kapes na fanfarónské projekty.

 

A přitom by stačilo tak málo. Například jednotná modrá zóna pro celou Prahu. Jedna parkovací karta pro Pražany, kteří spolu vzájemně obchodují, navštěvují se a jinak interagují. Více smíšených parkovacích zón. Systém: přes den hosté, přes noc rezidenti. Parkovací místa, která jsou mnohde přes den zcela nevyužitá, by se zaplnila a přinesla do rozpočtu další peníze.

 

Více kapacit na parkovištích pro mimopražské řidiče a více pozornosti stavbě objízdných tras (čti: více kontroly, méně korupce, nižší náklady a kratší doba výstavby) by zase znamenalo skutečnou úlevu pro dopravu v centru Prahy. Proč musí řidič při cestě z Teplic do Českých Budějovic projíždět historickým jádrem hlavního města?

 

Praze může pomoci jen systémové řešení, nikoli malá domů pro firmu, která bude zajišťovat výběr mýtného.   

Autor: Kamil Jankovský | pátek 4.12.2009 11:04 | karma článku: 24,96 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Kamil Jankovský

Komu vadí, že pro samé stromy nevidíme les?

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Evropská unie se stará o to, jak mají být ustájené krávy, jestli netýráme slepice tím, že jich dáváme do jednoho výběhu moc, i o to, jestli mají dělníci v textilce dost kultivované prostředí v odpočívárně. O co se už bohužel nestará, je, jestli firmy, které mají takto přísná pravidla, mají vůbec šanci konkurovat levnému dovozu ze zemí, v nichž si nelámou hlavu ani zdravím zaměstnanců, ani podmínkami, v nichž žijí zvířata, natož životním prostředím.

21.4.2010 v 22:06 | Karma: 19,89 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

České dráhy: Malé ohlédnutí za hospodařením a jinými eskapádami

České dráhy se chlubí, že loni hospodařily „jen“ se zhruba miliardovou ztrátou. Už ale nedodávají, že vylepšit jejich hospodářský výsledek pomáhají dotace od státu a krajů, které už dosáhly výše cca 12 miliard – aby nedošlo k mýlce, to jsou peníze, které nám všem vytáhl z kapes stát na daních.

24.3.2010 v 21:32 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Šetřeme tam, kde to (většinu) nebolí.

Aneb recept na předražené veřejné zakázky. O kolik peněz každým rokem přicházíme na předražených veřejných zakázkách, se zřejmě nikdy nepodaří spočítat. Někteří se o to snažili, například odhady Transparency International, které sami označovali jako střízlivé, hovořily o 32 miliardách (sic!) ročně.

9.2.2010 v 8:20 | Karma: 14,75 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Plošná padesátka, cyklopiktokoridory a jiné absurdity

Aneb pohádka o tom, jak vize, která ignoruje realitu, může více uškodit, než prospět. „...a jednoho krásného dne se probudíme do klidného, tichého města,“ řekli si pražští radní. A všechny své činy napříště směřovali jen k tomuto jedinému cíli.

4.2.2010 v 8:45 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Kamil Jankovský

Než napadne další sníh

Už dva týdny si marně lámu hlavu, jak to vlastně má fungovat. Když napadlo, nechápal jsem, proč jsou někde početné brigády odklízečů (napočítal jsem až třináct brigádníků na 15 metrech chodníku) a jinde jsou chodníky udržovány v neprůchodném stavu. Pak začalo tát, rampouchy se změnily v ledové projektily a mně to došlo. Magistrát se prostě jen zachoval jako dobrý a předvídavý hospodář. Chodníkům s půlmetrovou vrstvou sněhu se většina chodců vyhne. Tudíž jim ani nehrozí zranění padajícím kusem ledu nebo sněhu. Kromě toho - každý sníh jednou sleze, každý led jednou roztaje. A chodníků je v Praze spousta, uklidit je stojí víc, než zaplatit pár odškodnění. Tak proč plýtvat? Ale teď vážně.

26.1.2010 v 21:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
Člen strany Věci Veřejné, ředitel společnosti PHAR SERVICE. Systematicky se věnuje zdravotnictví,ekonomice a metropolitní politice.Vystudoval stavební fakultu ČVUT . V minulosti pracoval v odborných komisích pro oblast zdravotnictví a ekonomiky v rámci strany SNK ED a těmto tématum se věnuje i ve straně Věci Veřejné.

Seznam rubrik